شبکه کامپیوتری چیست؟
امروزه برای تبادل داده بین کاربران یک شهر یا حتی کشورهای مختلف، ازفناوری اطلاعاتی با نام شبکه (Network) استفاده میشود؛ برای سرعت دادن به انتقال دیتا در بستر بیسیم یا کابلهای فیبر نوری، در دو بخش Passive (سخت افزاری) و Active (نرم افزاری) شبکههای کامپیوتری، تجهیزاتی پیشرفته و پیچیده مختلفی بکار میبرند؛ از جمله این تجهیزات بخش پسیو میتوان به سوکت شبکه، انواع مختلف کابل، رک، کانکتور و غیره اشاره نمود، همچنین بخش اکتیو شبکه دارای تجهیزاتی مانند روتر، سوئیچ، هاب، فایروال و غیر است.
چرا شبکههای کامپیوتری به وجود آمدند
اولین شبکه کامپیوتری جهان در اواخر سال 1960 به نام شبکه آرپانت، ارتباط بین 4 کامپیوتر واقع در دانشگاه کالیفرنیا، مرکز تحقیقات استنفورد و دانشگاه MIT امریکا را برقرار نمود؛ هدف آژانس تحقیقاتی آرپا از اجرای این شبکه کوچک، آزمایش پروژه بزرگ ارتباطات قوی در زمان جنگ زیر نظر وزارت دفاع امریکا بود؛ امریکا از طریق این پروژه قصد مقابله با رقیب خود یعنی اتحاد جماهیر شوروی داشت، که از ارتباطات ماهواری ای در زمان جنگ استفاده میکرد.
کار شبکه چیست
معمولاً دلیل اصلی راه اندازی یک شبکه کامپیوتر، اشتراک گذاری بستههای داده بین تجهیزات مختلف متصل به شبکه است؛ در واقع هر کاربر شبکه توانایی ارسال و دریافت انواع فایلهای صوتی و تصویری را دارد. مزیتهایی مانند مدیریت هم زمان دادههای ورودی و خروجی، همچنین امکان اعمال هرگونه تغییر بر روی اطلاعات و تنظیم میزان دسترسی هر کاربر باعث محبوبیت آن بین مدیران سازمانها و ادرات بزرگ گردید؛ البته وجود قابلیتها و ویژگیهای متعدد در شبکه، آن را به ابزاری ضروری برای هر کسب و کاری تبدیل کرده است.
چند اصطلاح پرکاربرد در Net work
Client
هر کاربری که تقاضای ارسال یا دریافت فایلی در داخل شبکه دارد، به عنوان یک کلاینت تعریف میشود؛ درخواست کلاینتها از طریق سرور موجود در شبکه پردازش گردیده، سپس درصورت داشتن اجازه دسترسی کاربر به فایل درخواستی، اطلاعات در بستر شبکه منتقل میشود.
Server
شبکه برای جلوگیری از ارسال داده نادرست به کلاینتها، هر اطلاعات وارد شده به شبکه را قبل از ارسال، وارد یک کامپیوتر مرکزی به نام سرور مینماید؛ سرورها در واقع حیاتیترین بخش شبکه بوده، چرا که خرابی آن باعث ایجاد اختلال در کل شبکه میگردد.
اما سایر کامپیوترهای متصل به شبکه مستقل عمل مینمایند، بدین معنی که با خرابی و خروج هر کلاینت، شبکه بدون کوچکترین اختلالی به فعالیت خود ادامه میدهد. تأمین امنیت سرور بسیار مهم است، چون تمام اطلاعات داخل شبکه در سرور آن ذخیره میگردد؛ به همین منظور سرورها در اتاقهایی مجهز به سیستم حفاظتی امنیتی پیشرفتهای نگهداری میشوند.
Host
هاست ها به عنوان بخش کوچکی از یک سرور، خدمات و سرویسهای متنوعی به کلاینتها ارائه میدهند. بنابر نیازهای مختلف شبکههای مجازی، هاست های مختلفی مانندهاست لینوکسی، هاست ویندوزی و هاست وردپرسی وارد بازار گردیدهاند؛ به دلیل مقرون به صرفه نبودن خریدهاست های اختصاصی و عدم توانایی در حفظ امنیت دادههای آن، بسیاری از کسب و کارها اقدام به اجاره این سرویس، از شرکتهای ارائه دهنده خدماتهاست کردند.
مزیتهای شبکه کامپیوتری
رایجترین کاربرد یک شبکه کامپیوتری، امکان مبادله سریع بستههای اطلاعاتی در بستر امن میباشد؛ علاوه بر آن تعداد کامپیوترهای متصل به شبکه و همچنین فاصله جغرافیایی آنها از یکدیگر، انواع مختلف شبکه مانند LAN، MAN و WAN را به وجود آورد. این شبکهها امکاناتی نظیر: تنظیم سطح دسترسی کاربران به منابع موجود در شبکه، امکان ارسال انواع فایل صوتی و تصویری و حتی امکان اشتراک گذاری فایل های سخت افزاری (مانند پرینتر) و نرم افزاری، در اختیار کاربران قرار میدهد.
وجود انواع مختلف شبکه کامپیوتری، موجب سردرگمی بسیاری از مدیران گردیده، لذا مشورت با یک کارشناس حرفهای در این زمینه میتواند اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار داده، تا شبکهای متناسب با نیاز خود انتخاب کنید.