شبکه MAN چیست؟
در کلان شهرها برای برقراری ارتباط بین کامپیوترها، معمولا نیاز به شبکه ای وسیع تر از LAN (شبکه محلی) بوده اما شبکه های گسترده WAN نیز، به دلیل امکانات زیاد برای مبادله اطلاعات در شهرهای بزرگ مناسب نیستند؛ بنابراین شبکه ای تحت عنوان MAN (Manipulate Area Network) برای پوشش یک منطقه بزرگ تعریف گردید.
شبکه MAN در بستر فیبر نوری یا به صورت بی سیم، نودهای یک شبکه شهری را به شبکه های بزرگتر متصل می نماید؛ البته برای ارسال بسته های داده در فواصل بیش از 50 کیلومتر، به دلیل پایین آمدن ظرفیت فیبرهای نوری یا ناکارآمدی سیستم رادیویی وای فای شبکه بی سیم، نیازمند اتصال شبکه MAN به شبکه گستردهتر جهانی WAN میباشد.
ویژگیهای شبکه ها شهری
امکانات سخت افزاری و نرم افزاری موجود در این شبکه، مبادله داده در منطقه ای با وسعت 5 تا 50 کیلومتری را امکان پذیر می نماید؛ علاوه بر آن تعریف تعداد زیادی دسترسی، در کنار پهنای باند بالا موجب ارتباط سریع تر نودهای متصل به این شبکه گردید. اجرای راحت شبکه MAN و قابلیت کنترل از طریق سیستم مدیریت محلی، مهم ترین دلایل استفاده از آن برای سرویس های محلی هستند؛ این سرویس ها از طریق پرتکل های مختلف بکار رفته در این شبکه مانند اترنت، FDDI و توکن رینگ ، به یکدیگر متصل می شوند.
سرعت انتقال داده ها در شبکه MAN بسته به تعداد کاربران و فاصله آنها از یکدیگر متغیر است و معمولا در شبکه هایی با وسعت چند بلوک ساختمانی، سرعت بالاتری نسبت به شبکه های پوشش دهنده کل شهر دارند. شبکه گسترده شهری به وسیله چندن ارگان دولتی یا خصوصی اداره گردیده و خدماتی نظیر ارتباط شبکه های کوچکتر محلی در اختیار سازمان ها و ادارات دولتی قرار می دهد؛ چون فناوری های پیچیده و جدید این شبکه، امکان انتقال انواع فایل های صوتی و تصویری را با سرعت بالا میسر می نماید.
دسترسی در شبکه شهری MAN
دسترسی به یک کلود یا ابر برای تمام کاربران داخل شبکه شهری MAN میسر بوده تا از طریق فیبر نوری یا شبکه وای فای با امنیت بالاتری اطلاعات مبادله نمایند؛ البته در این قابلیت به میزان پهنای باند در نوع فیبر نوری، یا قدرت امواج رادیویی در نوع بیسیم بستگی دارد.
استاندارد IEEE 802-2001
شبکه MAN معمولا تحت استاندارد IEEE 802-2001، به عنوان یک شبکه ارتباطی دهنده محدود جغرافیایی بزرگ و متصل کننده کامپیوترهای موجود در محیطی به گستردگی یک شهر تعریف می گردد؛ همچنین در این استاندارد سرعت انتقال را، وابسته به تعداد کاربران متصل به شبکه در نظر می گیرند.
مدیریت یک شبکه شهری
گستردگی بیشتر MAN نسبت به شبکه های محلی LAN، مدیریت این شبکه را برای یک ادمین سخت نموده، لذا چندین نفر در سازمان های مختلف کنترل آن را به عهده گرفته اند. معمولا هدف سازمان ها و ادارات دولتی از اجرای این شبکه، سرعت دادن به ارائه خدمات عمومی با برقراری ارتباط بین شبکه های کوچک درون سازمانی می باشد.
فناوری های موجود در شبکه MAN
شبکه های بی سیم MAN از فناوری های ارتباطی نظیر Infra-red Laser (لیزر مادون قرمز)، Microwave و Radio (امواج رادیویی) بهره برده؛ همچنین در کابل کشی شبکه های فیبر نوری، به جای فناوری های قدیمی مانند ATM ( انتقال در حالت ناهمگام) و FDDI، امروزه از فناوری پیشرفته تری به نام اترنت استفاده می نمایند. (مترو اترنت نمونه بارزی از این تکنولوژی است)
تعریف تنظیماتی تحت عنوان DQDB در استاندارد شبکه های کلان شهر (IEEE 802.6)، امکان گستردگی شبکه را تا وسعت 48 کیلومتر و ارسال داده با سرعتی برابر با 155 مگابایت بر ثانیه فراهم نموده؛ علاوه بر سرعت باعث افزایش امنیت دیتاهای کاربران می گردد.
اجرای اصولی این شبکه نیازمند مهارت زیادی بوده، چون طراحی غیر استاندارد نقشه اولیه شبکه سبب افزایش طول فیبرهای نوری بکار رفته در آن گشته و در نتیجه سرعت آن تا حد زیادی کاهش می یابد.